Nietypowa kartka z kalendarza - 19 kwietnia
Skrót
Jedni go uwielbiają i dodają jako przyprawę niemal do wszystkiego. Dla innych jego silny zapach jest wręcz nie do zniesienia. Nikt jednak nie zaprzeczy, że jest to jedno z najzdrowszych warzyw! Dziś 19 kwietnia - Dzień Czosnku :)
Podobno uprawiany jest od 5 tysięcy lat! Pochodzi z Azji Środkowej, ale popularny jest na wszystkich kontynentach. Wspomina o nim biblijna Księga Liczb. W Starożytnym Egipcie, gdy poskąpiono go budowniczym piramidy, wybuchł bunt. Ok. 450 r. p.n.e. w Indiach powstała "Pieśń o czosnku", w której jest wysławiany jako środek przedłużający życie o wiele lat. Przyznacie, że jest to najlepsza rekomendacja do stosowania go także współcześnie!
Czosnek zawiera liczne witaminy, sole mineralne, związki flawonoidowe, aminokwasy oraz rzadkie mikroelementy. Najcenniejsze są w nim jednak olejki eteryczne (tak, to przez nie ten intensywny zapach), dzięki którym może służyć do zwalczania infekcji wirusowych, zwłaszcza układu oddechowego. Przed zjedzeniem warto go zmiażdżyć - dopiero wtedy uwalniają się wszelkie jego dobroczynne właściwości. Czosneczek chroni również przed udarem i zawałem, wspomaga trawienie, niszczy pasożyty, obniża za wysokie ciśnienie krwi, hamuje rozwój bakterii, odmładza, a nawet w pewnym stopniu działa antynowotworowo! Dlatego, mili uczniowie (i nie tylko), zatykamy nosy i wcinamy czosnek... choć faktycznie, najlepiej w domowym zaciszu, wieczorem! :)
Miłośnikom aromatu czosnkowego oraz osobom odważnym polecamy kilka prostych dań, w których będzie on mocniej wyczuwalny:
- sos do spaghetti aglio e olio,
- sos do sałaty - typowy vinegret,
- zupa z pieczonego czosnku (który można też wykorzystać jako bazowy sos do pizzy),
- krewetki z czosnkiem,
- tzatziki.
Smacznego!