Nietypowa kartka z kalendarza - 9 lutego
Skrót
Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Wszystkich pizzowych łasuchów zapraszamy do wspólnego świętowania:)
Pizza ma swoje początki w starożytnej Grecji. Wówczas mieszkańcy tego państwa raczyli się płaskimi chlebami posmarowanymi oliwą, czosnkiem i posypanymi świeżymi lub suszonymi ziołami. Pizza, którą znamy, została stworzona w XIX wieku na cześć królowej Włoch, Małgorzaty II Sabaudzkiej (pizza Margherita z pomidorami, mozzarellą i świeżą bazylią). Dzisiaj pizza ma wiele odmian – na cienkim lub grubym cieście, zawinięta, z brzegami wypełnionymi serem i w przeróżnych wariacjach smakowych. Każdą z nich możesz przyrządzić z rodziną również w domu. A oto prosty przepis:
Składniki na ciasto:
-
500 g mąki pszennej
-
250 ml ciepłej wody
-
30 ml oliwy z oliwek
-
7 g suchych drożdży instant
-
łyżka soli
-
łyżeczka cukru
Składniki na sos:
-
1 puszka pomidorów bez skóry
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka suszonego oregano
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
sól, pieprz
-
świeża bazylia
Dodatkowo: ser mozzarella.
Składniki na ciasto wymieszaj i wyrabiaj około 10 minut, odstaw do wyrośnięcia, następnie rozpłaszcz i/lub lekko rozwałkuj. Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj koncentrat, pomidory, oregano, sól, pieprz. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Wyrośnięte ciasto posmaruj sosem, dodaj pokrojoną mozzarellę. Piecz w piekarniku ok. 15 minut w 250 stopniach. Udekoruj listkami bazylii.