Nietypowa kartka z kalendarza - 9 lutego

Skrót

Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Wszystkich pizzowych łasuchów zapraszamy do wspólnego świętowania:)

Pizza ma swoje początki w starożytnej Grecji. Wówczas mieszkańcy tego państwa raczyli się płaskimi chlebami posmarowanymi oliwą, czosnkiem i posypanymi świeżymi lub suszonymi ziołami. Pizza, którą znamy, została stworzona w XIX wieku na cześć królowej Włoch, Małgorzaty II Sabaudzkiej (pizza Margherita z pomidorami, mozzarellą i świeżą bazylią). Dzisiaj pizza ma wiele odmian – na cienkim lub grubym cieście, zawinięta, z brzegami wypełnionymi serem i w przeróżnych wariacjach smakowych. Każdą z nich możesz przyrządzić z rodziną również w domu. A oto prosty przepis:

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 250 ml ciepłej wody

  • 30 ml oliwy z oliwek

  • 7 g suchych drożdży instant

  • łyżka soli

  • łyżeczka cukru

Składniki na sos:

  • 1 puszka pomidorów bez skóry

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

  • świeża bazylia

Dodatkowo: ser mozzarella.

Składniki na ciasto wymieszaj i wyrabiaj około 10 minut, odstaw do wyrośnięcia, następnie rozpłaszcz i/lub lekko rozwałkuj. Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj koncentrat, pomidory, oregano, sól, pieprz. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Wyrośnięte ciasto posmaruj sosem, dodaj pokrojoną mozzarellę. Piecz w piekarniku ok. 15 minut w 250 stopniach. Udekoruj listkami bazylii.