Zasady żywienia dzieci w przedszkolu

Skrót

Przekazujemy krótką informację dotyczącą zasad żywienia dzieci w Przedszkolu nr 88 w Lublinie.

ZASADY ŻYWIENIA W PRZEDSZKOLU NR 88 W LUBLINIE

Podstawa prawna:

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku., w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach

Żywienie odbywa się w oparciu o normy żywieniowe dla dzieci przedszkolnych w Polsce podane przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, które wynoszą :

-dla dzieci do 3 r.ż. – 1000 kalorii dziennie,

-dla dzieci od 4 do 6 r.ż. – 1400 kalorii dziennie.

W przedszkolu posiłki pokrywają 75 % całodziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze.

W układanych jadłospisach zakłada się spożycie przez dziecko w przedszkolu odpowiednio do wieku: 750-1050kcal.

Oceną jakości posiłków w przedszkolu a także realizacją żywienia zgodną z obowiązującymi przepisami zajmują się Stacje Sanitarno – Epidemiologiczne właściwe dla danego terenu.

Ustalona stawka żywieniowa dotyczy: śniadań, obiadów, podwieczorków.
 

Godziny podawania posiłków:

8.30 śniadanie

11.30 obiad budynek Berylowa 7/ Onyksowa 6A

12.00 obiad budynek Kwarcowa 34

13.30 podwieczorek

Jadłospisy układane są w cyklach dwutygodniowych i podawane do wiadomości rodziców w każdy poniedziałek na dany tydzień na tablicy ogłoszeń oraz na stronie internetowej przedszkola, w zakładce stołówka. Przygotowywane są w oparciu o obowiązujące normy żywieniowe.


W przedszkolu obowiązują określone zasady komponowania posiłków:

1. Posiłki są możliwie najbardziej urozmaicone pod względem doboru produktów, które dostarczają różnorodnych składników odżywczych, jak również pod względem smaku, zapachu, barwy oraz konsystencji poszczególnych potraw.

2. W planowaniu jadłospisów uwzględnia się porę roku ze względu na sezonowość

niektórych produktów, ich dostępność na rynku oraz cenę.

3.W przyrządzaniu posiłków stosowane są różnorodne techniki (gotowanie w wodzie,

na parze, smażenie, duszenie, pieczenie, zapiekanie ), które zapewniają zachowanie

możliwie największej wartości odżywczej.


W przedszkolu przestrzegane są bezwzględnie zasady higieny przygotowania i podawania posiłków:

1. Dzieci nie przynoszą do przedszkola własnego jedzenia – przedszkole ponosi odpowiedzialność za jakość własnego wyżywienia,

2. Posiłki przygotowywane są ze sprawdzonych produktów,

3. Kuchnia posiada odpowiednio przygotowane do produkcji posiłków stanowiska i niezbędne wyposażenie,

4. Próbki wszystkich posiłków przechowuje się przez 48 godzin.

Galeria

Zobacz całą galerię