Zasady żywienia dzieci w przedszkolu
Skrót
Przekazujemy krótką informację dotyczącą zasad żywienia dzieci w Przedszkolu nr 88 w Lublinie.
ZASADY ŻYWIENIA W PRZEDSZKOLU NR 88 W LUBLINIE
Podstawa prawna:
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku., w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach
Żywienie odbywa się w oparciu o normy żywieniowe dla dzieci przedszkolnych w Polsce podane przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, które wynoszą :
-dla dzieci do 3 r.ż. – 1000 kalorii dziennie,
-dla dzieci od 4 do 6 r.ż. – 1400 kalorii dziennie.
W przedszkolu posiłki pokrywają 75 % całodziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze.
W układanych jadłospisach zakłada się spożycie przez dziecko w przedszkolu odpowiednio do wieku: 750-1050kcal.
Oceną jakości posiłków w przedszkolu a także realizacją żywienia zgodną z obowiązującymi przepisami zajmują się Stacje Sanitarno – Epidemiologiczne właściwe dla danego terenu.
Ustalona stawka żywieniowa dotyczy: śniadań, obiadów, podwieczorków.
Godziny podawania posiłków:
8.30 śniadanie
11.30 obiad budynek Berylowa 7/ Onyksowa 6A
12.00 obiad budynek Kwarcowa 34
13.30 podwieczorek
Jadłospisy układane są w cyklach dwutygodniowych i podawane do wiadomości rodziców w każdy poniedziałek na dany tydzień na tablicy ogłoszeń oraz na stronie internetowej przedszkola, w zakładce stołówka. Przygotowywane są w oparciu o obowiązujące normy żywieniowe.
W przedszkolu obowiązują określone zasady komponowania posiłków:
1. Posiłki są możliwie najbardziej urozmaicone pod względem doboru produktów, które dostarczają różnorodnych składników odżywczych, jak również pod względem smaku, zapachu, barwy oraz konsystencji poszczególnych potraw.
2. W planowaniu jadłospisów uwzględnia się porę roku ze względu na sezonowość
niektórych produktów, ich dostępność na rynku oraz cenę.
3.W przyrządzaniu posiłków stosowane są różnorodne techniki (gotowanie w wodzie,
na parze, smażenie, duszenie, pieczenie, zapiekanie ), które zapewniają zachowanie
możliwie największej wartości odżywczej.
W przedszkolu przestrzegane są bezwzględnie zasady higieny przygotowania i podawania posiłków:
1. Dzieci nie przynoszą do przedszkola własnego jedzenia – przedszkole ponosi odpowiedzialność za jakość własnego wyżywienia,
2. Posiłki przygotowywane są ze sprawdzonych produktów,
3. Kuchnia posiada odpowiednio przygotowane do produkcji posiłków stanowiska i niezbędne wyposażenie,
4. Próbki wszystkich posiłków przechowuje się przez 48 godzin.