Nietypowa kartka z kalendarza - 13 listopada
Skrót
Dziś 13 listopada! I zupełnie nie szkodzi, że piątek - chyba nikt z nas nie jest przesądny? ;) To piękny dzień, mimo że na dworze znowu szaro. Obchodzimy Światowy Dzień Dobroci!
Wzajemna życzliwość to coś, czego bardzo potrzebujemy na co dzień, a zwłaszcza w tzw. „trudnych czasach”. Jak ją sobie okazywać? Czasem wystarczy mały gest – uśmiech, przytrzymanie komuś drzwi, wysłuchanie, drobna pomoc. Może warto zatelefonować do bliskiej osoby i zapytać, jak się czuje? W szczególny sposób pamiętajmy o seniorach (babciach, dziadkach), którzy swój dzień obchodzą jutro!
*13 listopada to również Dzień Placków Ziemniaczanych :) Niezależnie od tego, czy lubimy je zajadać z kwaśną śmietaną, sosikiem mięsnym czy cukrem, pamiętajmy o odsączeniu ich z tłuszczu na ręczniku papierowym. Będą wtedy zdrowsze (ziemniaki to źródło potasu, wapnia i magnezu oraz – co może zdziwić – witaminy C). Poniżej podajemy przepis podstawowy:
- ok. 1 kg mączystych ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 1-2 jajka (zależnie od wielkości),
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz (chyba że placki na słodko),
- olej do smażenia (nie może być oliwa z oliwek).
Ziemniaki obieramy, myjemy, trzemy na tarce o drobnych oczkach, odsączamy na gazie. Zachowujemy skrobię gromadzącą się pod ziemniaczanym sokiem (przekładamy ją później do ziemniaków). Do masy dodajemy startą (lub drobno pokrojoną) cebulę, jajka, przyprawy i mąkę. Smażymy placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.