Barszcz z botwinki
Skrót
- historia i tradycja
Zupy jadano w domach chłopskich oraz podawano je na stołach szlacheckich.
Warzywa, z których przyrządzano zupy uprawiane były głównie w przydomowych ogrodach.
Burak czerwony, zwany ćwikłowym znany jest w Polsce od wieków. Korzenie buraka dzikiego spożywano już 80 lat p.n.e.
W Polsce oprócz buraków ćwikłowych uprawiano także buraki cukrowe.
Z buraków ćwikłowych przyrządzano przetwory, stosowano jako jarzynę do obiadu. Spożywano je w postaci botwinki lub barszczu.
Barszcz gotowano na rosole, mięsie lub wywarze warzywnym z młodych buraków. Buraki i liście gotowane były do miękkości, zaprawiane śmietaną z mąką gryczaną. Barszcz tradycyjnie podawany był na jednym talerzu z ziemniakami tłuczonymi polanymi skwarkami ze słoniny, przyprawiany szczypiorkiem, koprem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Dzieci uczęszczające do Zespołu Szkół nr 13 smak barszczu czerwonego z botwinką będą mogły poznać w najbliższy wtorek - 17 maja.
Stołówka szkolna serdecznie zaprasza.