Bystre dzieciaki poznają nowe smaki - NABIAŁ

Skrót

Za nami pierwszy miesiąc aktywności w ramach innowacji żywieniowej „Bystre dzieciaki poznają nowe smaki”. W lutym dowiedzieliśmy się, czym jest nabiał oraz jakie korzyści dla naszego zdrowia płyną ze spożywania mleka i produktów mlecznych.

W każdy poniedziałek dzieci spotykały się z pacynką “Zdrowusiem, który wprowadził ich w tematykę. Poznawaliśmy wielozmysłowo produkty mleczne takie jak:

- zupy mleczne,
- sery,
- napoje mleczne,
- jogurty.
W kąciku gospodarczym przygotowywaliśmy mleczne smakołyki i próbowaliśmy je przez kolejne dni. Dowiedzieliśmy się, że produkty mleczne dostarczają nam wielu składników potrzebnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości.
 

HARMONOGRAM PROJEKTU W MARCU:
WARZYWA


7.03 - Zielone i białe warzywa
(brokuł, szpinak, ogórek, sałata, kapusta, por, pietruszka, seler, kalafior, fasolka, groch, por) 

14.03 - Żółte i pomarańczowe warzywa (marchew, dynia, kukurydza, fasolka, papryka 

21.03 - Czerwone warzywa (papryka, pomidor, burak, rzodkiewka, cebula czerwona, czerwona kapusta) 

28.03 - Kiszone warzywa ,,Kto kiszonki spróbuje ten rzadko choruje’’ (kiszona kapusta, kiszone ogórki, zakwas z buraka). 

Galeria

Zobacz całą galerię