Bystre dzieciaki poznają nowe smaki - NABIAŁ
Maślanek Katarzyna, 2022-03-08
Skrót
Za nami pierwszy miesiąc aktywności w ramach innowacji żywieniowej „Bystre dzieciaki poznają nowe smaki”. W lutym dowiedzieliśmy się, czym jest nabiał oraz jakie korzyści dla naszego zdrowia płyną ze spożywania mleka i produktów mlecznych.
W każdy poniedziałek dzieci spotykały się z pacynką “Zdrowusiem”, który wprowadził ich w tematykę. Poznawaliśmy wielozmysłowo produkty mleczne takie jak:
- zupy mleczne,
- sery,
- napoje mleczne,
- jogurty.
W kąciku gospodarczym przygotowywaliśmy mleczne smakołyki i próbowaliśmy je przez kolejne dni. Dowiedzieliśmy się, że produkty mleczne dostarczają nam wielu składników potrzebnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości.
- sery,
- napoje mleczne,
- jogurty.