"Bystre dzieciaki poznają nowe smaki"
Skrót
Od 7 lutego do 31 maja 2022r. w naszym przedszkolu realizować będziemy innowację żywieniową o nazwie „Bystre dzieciaki poznają nowe smaki”. Innowacją objętą będą przedszkolaki w wieku: 3 – 6 lat oraz ich rodzice.
Cele innowacji:
- kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych wśród dzieci;
- zachęcenie dzieci do sięgania po owoce, warzywa i nabiał jako wartościowe składniki diety współczesnego człowieka;
- uświadomienie dzieciom i rodzicom wartości odżywczych spożywanych warzyw, owoców i produktów mlecznych;
- kształtowanie nawyku dbania o własne zdrowie.
Co będziemy robić?
- dwa razy w tygodniu dzieci przygotowują samodzielnie śniadanie, które odbywać się będzie w formie “bufetu szwedzkiego”. Dzieci samodzielnie wybierają dodatki do kanapek.
- w każdy poniedziałek dzieci spotykają się z pacynką “Zdrowusiem”, który wprowadzi ich w tematykę, omówi z nimi zdrowe produkty, dania i etapy ich przygotowania.
- poznajemy wielozmysłowo wybrany składnik i przygotowujemy z niego posiłek w kąciku gospodarczym.
- na zajęciach popołudniowych starsze grupy wykonują plakat, młodsze zaś rysunki i kolorowanki przedstawiające dania z poznawanych składników. Prace plastyczne dzieci będą wyeksponowane na wystawie w szatni.
- chętni rodzice razem z dzieckiem przygotowują danie (przekąskę) w domu z wykorzystaniem produktu w roli głównej, które zostało poznane na zajęciach i uwieczniają je zdjęciem oraz przepisem, z których powstanie przedszkolna książka kucharska (online).
Zakończenie projektu
Zorganizowanie na podsumowanie przeglądu wiersza o wybranych warzywach, owocach lub zdrowych produktach spożywczych lub potrawie jaką dziecko nauczyło się jeść w przedszkolu. Pierwszy etap przeglądu wychowawcy organizują w ramach własnej grupy. W zależności od ilości zgłoszeń i jeżeli sytuacja na to pozwoli, zorganizujemy większe wydarzenie z udziałem całego przedszkola na początku czerwca. Do przeglądu dzieci przygotowują rodzice.
Harmonogram projektu w miesiącu lutym:
Mleko i jego przetwory - nabiał
(dla dzieci z dietą produkty na bazie mleka roślinnego)
7.02 ,,Zupy mleczne’’
14.02 ,,Sery’’ (próbowanie różnego rodzaju serów, przygotowanie ,,deski serów")
21.02 „Napoje mleczne”
28.02 "Proces fermentacji – jogurty"
(przygotowanie koktajli z owocami, przygotowanie ,,jogurtowego deseru w kartonie po mleku’’, przygotowanie musli z jogurtem, słonecznikiem, owocami suszonymi.